Den etter hvert svært så folkekjære artisten, svenske Oscar Danielson, skal åpne festivalens andre dag fra hovedscenen, med en konsert utenom det vanlige.

– Vi har leita etter en åpningsartist ganske lenge nå, og endelig klaffa det med en artist vi selv har blitt utrolig glad i opp igjennom årene, sier festivalsjef Torgeir Ekeland. Norgesvenn er et begrep med både heldige og uheldige assosiasjoner. Men i tilfellet Oscar Danielson kan man trygt slå fast at den sympatiske svensken er en av de aller beste vennene vi har.

Oscar Danielson er sin egen sjanger, og av mange ansett som Sveriges beste tekstforfatter. Etter albumet «Stockholm i mitt hjärta» (2011) med låta «Besvärjelse» har han fått et stadig større publikum, og turnert flittig i hele Skandinavia.

De siste årene som ensom soloartist, reisende med tog.

– Jeg spurte Oscar om han kunne tenke seg å ta turen til Alta i august, aller helst med et band, da den store scenen fort kan bli veldig stor for en ensom artist, selv om jeg er sikker på at Oscar hadde klart det utmerket. Han svarte to ting;

– Jeg har sluttet å fly, og jeg har ikke spilt med noe band på tre år. Men jeg kommer gjerne.

«Jag vil hem»
I sangen «Jag vil hem» synger Oscar om hvordan han ønsker å ta nattoget mellom Boden og Narvik, og om hvordan han vil hjem til nord. Nå er det nattoget til Kiruna og leiebil derfra som gjelder for den Stockholmsbaserte artisten.

– Det blir en lang reise for han. Men jeg tror han trives godt på tog, jeg, sier festivalsjefen. Med en så lang reisevei som det blir når han  ikke lengre flyr, spørs det om det blir så veldig mange flere muligheter å oppleve Oscar Danielson live i Finnmark.

Lokalt band
Så til utfordring nummer to, Oscar spiller ikke med band lengre. Festivalen utfordret han til å spille med et band satt sammen av musikere fra vår nærregion, en utfordring Oscar tok på strak arm.

– Vi setter sammen en trio til å backe han på denne konserten, og derfor blir dette en konsert helt utenom det vanlige, både for Oscar og for publikum. Og vi har gjort vårt aller beste for å sette sammen det beste bandet vi klarte.

Pianisten for anledningen er ingen ringere enn Nils Anders Mortensen, opprinnelig fra Flekkefjord, men har vært ansatt som landsdelsmusiker i Finnmark i 20 år, og bosatt i Alta. På trommer er det den erfarne jazzmusikeren, og nå produsent på Arktisk Kultusenter i Hammerfest, Sverre Gjørvad.

– Jeg gleder meg veldig, sier Gjørvad, og fortsetter.

– Jeg har hørt på Oscar Danielson i lang tid, at jeg er veldig glad i låtene hans; flotte melodier, gode tekster med skrått blikk både på kjærligheten, verden og livet. Jeg gleder meg til reaksjonen fra en av mine beste venner, som antagelig er i alle fall Finnmarks største Danielson-fan.

Siste medlem i bandet jaktes det fortsatt på.

Oscar Danielson og hans band åpner festivalens dag to fra hovedscenen, klokken 18:30, lørdag 17. august.