Walls

Lay By Me

Ruben kommer til Alta Live 2020!

Et av årets absolutt heftigste stjerneskudd kommer fra Bjarkøy i Troms, og har gitt ut popmusikk de siste par årene. Over 100 million streams, to spellemann-nominasjoner og én P3 Gull-nominasjon senere, er han endelig klar for sin første konsert i Alta. Vi er utrolig stolte av å presentere Ruben!

Med hits som Lay By Me, Walls og The Half, har Ruben fra Bjarkøy for alvor funnet sin plass i den norske popscenen, og for en uke siden slapp han sin siste singel «So High», etterfulgt av en strålende liveopptreden på Senkveld.

– Dette gleder vi oss kjempe mye til. Ruben er for alvor i ferd med å bli en av landets mest spilte artister det siste året, og vi er naturligvis utrolig glade for at enda en Nordnorsk artist slår igjennom på denne måte, sier festivalsjef Torgeir Ekeland. Aronnesrocken, og nå Alta Live, er i all hovedsak en festival som skal fremme, løfte og introdusere et større publikum for artister fra Nord-Norge.

– Vårt program vil som regel speiles i hva som rører seg av musikk fra Nord. Samtidig vil vi alltid strebe etter å gi et sterkt program til vårt publikum. Ruben er en artist som har rukket å slå igjennom før vi rakk å få han på vår scene, men det betyr jo forhåpentligvis at enda flere kjenner musikken hans før han går på scenen sammen med bandet sitt.

Fra før har Alta Live sluppet elektronikaduoen Lemaitre til neste års festival. At også Ruben opererer innenfor det elektroniske segmentet betyr ikke at Alta Live går helt vekk fra røttene, som gammel rockefestival.

– Vi har bare sluppet to av det som blir i overkant av 20 artister, og de som frykter et program som blir veldig ensidig, kan ta det helt med ro. Vi lover å komme med noen godbiter som kommer til å treffe alle som har vært på Aronnesrocken opp igjennom årene midt i hjertet, sier festivalsjefen.

– Samtidig er vi helt åpne på at vi nå skal, og må, tenke enda mer kommersielt enn vi har tenkt tidligere. Vi øker bookingbudsjettet betydelig nå, og jobber mot et program som vil favne bredt og by på rikelig med godbiter for mange.

– Også håper vi naturligvis at vårt kjære publikum, som alltid, tar seg tid til å oppdage ny musikk hos oss!

Hvem er Ruben?

24 år gamle Ruben fra Bjarkøy i Troms har gått fra å gi ut prøvende popmusikk til å treffe et voldsomt stort publikum på kort tid, både her hjemme og i utlandet. Med over 100 millioner streams og nominasjoner til P3 Gull som «Årets nykommer» og til Spellemannpris for «Årets nykommer» og «Årets låt», har Ruben har fått en pangstart på artistkarrieren. Ikke galt for en fyr som i utgangspunktet begynte med musikk som terapi for å få bukt med sine egne indre demoner.

Debut EPen «Melancholic» videreførte tematikken fra låtene som allerede har skapt bølger, og veksler mellom lys og mørke, smerte og håp – basert på egne opplevelser og erfaringer. Eller som han selv sier det: «Jeg ville lage denne EPen for å vise de som kjenner meg at selv om jeg ofte er en glad og energisk person, så ligger det mye bak alt dette, slik som det gjør hos de fleste andre. Jeg ønsket å vise et bredere spekter, en annen side av hvem jeg er… og kanskje starte en samtale».

En samtale Ruben selv slet med å artikulere i mange år – låtene sentrerer nemlig uunngåelig rundt hans egne erfaringer med sosial angst og usikkerhet. I tenårene var han innom både film, foto, dans, tegning og maling, før han etter hvert lastet ned vokal- og instrumentalspor som han lærte seg å redigere sammen. Gradvis begynte han å produsere låter selv og musikken ble en trygghet som han utforsket både de tekniske og emosjonelle aspektene av låtskrivingen hjalp ham å forstå og bearbeide følelsene sine.

Derfra gikk det fort. Debutsingelen «Walls» (2017) nådde sjetteplass på Spotifys toppliste i Norge, fjerdeplass på radiolista, og tilbrakte over ett år på Spotifys topp 200. «Lay By Me» nådde helt til  topps på radiolista og sjetteplass på Spotifys toppliste i Norge, samt topp 50 plasseringer i Sverige & Finland og topp 100 plassering i Danmark. Med «Power» entret Ruben nok en gang topplistene på en #24 plass i Norge og har holdt seg på Spotify sin Norske topp 50 i over 150 dager. Ruben har skrevet all tekst og melodi selv, og er medprodusent på alle låtene.

I ettertid av den svært suksessfulle EPen «Melancholic» har Ruben skiftet sitt fokus mot et lysere spektrum av følelser med sin neste singel “So High”. Han beskriver sangen selv som en hyllest til den vakre følelsen av å miste seg selv i et øyeblikk, som en musiker men også i livet generelt. “Det kan være så vakkert å miste seg selv når man er med noen eller gjør noe man er glad i. Det fikk meg til å tenke på hvilke andre områder i livet jeg fikk denne følelsen, og bestemte meg derfor å skrive denne låten om en nær venn jeg har”.

Du kan oppleve Ruben live på Alta Live, fredag 14. august 2020.